Vad skulle de som levde för 100 år säga?

Vi äter mat, tittar på mat på tv och läser om mat. Matkulturen har blivit mer som matporr, för mycket, för svulstigt och trivsamt. Sen när vi stoppat i oss och frossat vill vi gå ner i vikt, och då kollar vi på andra matprogram och läser om olika sätt att gå ner i vikt på.

Så ser det ut idag, och ingenting pekar på att det trenden kommer att vända inom en överskådlig framtid. Visst är det bra att vi är mer medvetna om vad vi stoppar i oss, ingen tvekan om den saken. Det är förövrigt lättare att gå ner i vikt idag bara genom att ändra kosten, utan att svälta sig eller räkna kalorier.

Just detta att se över våra kostvanor och vårt allt mer stillasittande liv är faktiskt ganska akut. Att röra på sig för att må bra har alltid varit en grundpelare i människors hälsa, rönen kanske gått lite upp och ner under generationer angående motion och vila, men fakta kvarstår, människokroppen behöver motion för att mår bra. Förr i tiden handlade livet om att överleva. Man slet fysiskt morgon till kväll, för att tjäna till sin mat och uppehälle. Man vaknade när solen gick upp och stupade i säng när det började skymma.

Vår kost idag ger så mycket energi att om vi ens skulle kunna göra va med den så skulle vi behöva springa 19km om dagen. Det var aldrig tal om att gå ner i vikt eller dra ner på maten på den tiden, tvärtom så behövde man näringsrik kost med både kolhydrater och fett i för att palla. Men alla orkade inte, många svalt och dog av bristsjukdomar.

Alltså så långtifrån västvärldens hälsoproblem och bantnigshysteri som det är möjligt att komma. Dagens alla smarta lösningar och apparater som löser allt för oss har gjort att vi är fetare och mer stilla än någonsin, och välfärdssjukdomarna ökar med rasande takt. Det mest morbida i all matporr och trivselköksdrömmar är ju att blir du tillräckligt överviktig så kan du få hjälp att gå ner i vikt snabbt utan att behöva träna. Häfta ihop magsäcken och du kan gå ner i vikt i en sådan snabb fart att skinnet inte ens följer med.

Men det är klart. Du kan ju alltid gå till doktorn och ta bort och häfta ihop den huden du inte vill ha. Vad skulle de som levde för 100 år sedan säga om detta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *