Så “lurar” du hjärnan att bli mätt

Det är viktigt att känna sig mätt, för att inte småäta mellan måltiderna. Det är ofta just småätandet som är boven då vi misslyckas med att gå ner i vikt. Ett högt fiberinnehåll i maten är bra av många olika anledningar. Såklart så gör det dig mer mätt, magen får något att arbeta med.

Dessutom håller en kost fylld med fibrer blodsockret i schakt, vilket i sin tur gör att du känner dig mindre hungrig.

Detta är bra att tänka på om du försöker gå ner i vikt. Förutom fullkornsprodukter av av de slag så kan du faktiskt tillsätta fibrer i maten. Man kan t. ex hälla psylliumfrön i yoghurten, gröten eller varför inte i pannkakorna. Sen finns det ju också en mängd mat som har ett högt fiberinnehåll naturligt. Grönsaker, baljväxter och frukt är bra mat.

Den fiberrika kosten utmärkt att äta om man vill gå ner i vikt, för det är ju supernyttig mat i sig. Det finns också fibertillskott att köpa om man känner att det är klurigt att komma på bra och mättande mat själv.

Man kan faktiskt lura hjärnan att tro att du är mätt bara genom att välja varm mat och dryck, det resulterar i att hjärnan sänder mättnadssignaler till kroppen. Sen är det ju viktigt att äta regelbundet, för att inte bli vrålhungrig mellan måltiderna, men missta inte regelbundenhet med småätande, för det är en helt annan sak.

Det är dessutom en konst i sig att sluta äta när man faktiskt är mätt, att kunna motstå att ta den där sista lilla extra portionen, som iallafall oftast inte får dig att må bra.

Den lilla portionen blir i längden många stora portioner extra om man slår samman dom. Alltså hjälper det dig inte alls om du vill gå ner i vikt.

Har du nu ett oerhört söt behov eller helt enkelt är en person som har svårt att bli mätt så finns det hjälpmedel att ta till från apoteket. Det finns speciella kapslar att äta till maten för att minska sötsug och öka mättnadskänslan. Men det absolut snällaste mot din kropp om du vill gå ner i vikt är att äta sunt och naturligt, se till att magen få jobba.

Gå ner långsamt, och försök att planera dina måltider så du slipper gå hungrig.

Det är också fullt möjligt att vänja sig vid lite mindre portioner om man minska successivt under en längre period.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *