Montignacs-dieten – ett par grundläggande riktlinjer

Redan på 70 talet började den kraftigt överviktiga Michal Montignac att intressera sig för sin kost och hur den påverkar kroppen. Han längtade starkt efter att gå ner i vikt.

En regel för hans diet som helt enkelt kallas Montignacs dieten är att ingen mat sak vägas och inga kalorier behöver räknas ut för att du ska kunna gå ner i vikt. Montignacs filosofi är att så länge du äter rätt kost, så ska du kunna äta så mycket som du vill.

montHans bok ”jag äter och blir smal” kom ut för 20 år sedan, och sedan dess så har den nyttjats av miljoner människor världen över för att gå ner i vikt. Dom som uppskattat hans diet mest är de som kämpat sig igenom otaliga dieter och är intresserad av en lyxigare bantingsform. Ordet ”gåsleverbantning” visar tydligt vem dieten är riktad till. Till mångt och mycket så påminner denna metod om Gi metoden, lågt glykemiskt index.

Måltiderna ska bestå av mycket proteiner och de kolhydrater som finns med ska vara långsamma. Iden med dieten är att lagra mindre fett och förbränna mer.

Dieten är uppdelad i två faser.
Fas ett går ut på att bryta dåliga vanor. Fas ett eller avmagringsfasen som den också kallas betyder alltså att du under denna fas ska gå ner i vikt. Då är det bara mat med lågt Gi som gäller och meningen är att du ska äta tre fasta måltider per dag.

Fas två är mer än bara en fas, det är en livsstil. Du ska fortfarande äta tre mål mat om dagen, och det är viktigt att hålla. En viktig grundregel är att du ska planera dina måltider som ska vara omväxlande.

  • Frukost- Fettsnål och lågt Gi
  • Lunch- såklart lågt Gi, men den ska innehålla kolhydrater av rätt sort och fett och proteiner.
  • Middag-Ungefär som lunchen, fast mindre fett.

I övrigt ska du undvika socker i alla former och även koffein, vilket kan bli en svår nöt att knäcka. Det är förövrigt en relativt fri diet eftersom du kan äta så mycket du önskar under de tre måltiderna som du ska äta. Dessutom är det ok att dricka vin och och äta ost och choklad i denna diet.

Kan du räkna upp någon annan diet som förespråkar detta?

Till sist så förespråkar Montignac inte bara tidpunkt och innehåll på maten, utan också att det är av stor vikt att äta sakta, tugga noga och förtära maten i en trivsam och avslappnande miljö.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *