Lagom är bäst

Att gå ner i vikt, men också att förbättra sin hälsa, handlar om att skapa balanserande förändringar i livet. Bantning, extrema förändringsförsök och allsköns bantningspiller, är aldrig något som kommer att ge positiva resultat på lång sikt. När det gäller förändring av kost-och motionsvanor brukar experter alltid poängtera måttlighet och balans som ett slags riktlinje. Med andra ord: att lyckas med en beteendeförändring, och att gå ner i vikt på ett sätt som främjar din kropp, handlar om att genomföra balanserade och realistiska förändringar som du kan upprätthålla i din vardag. Detta är nyckeln till allt, och en viktig sak att förstå om du vill lyckas. Du måste genomföra grundläggande förändringar, allt annat är bara falska förhoppningar och felsteg.

Det finns inget bra med att bli fanatiskt. Sätt alltid realistiska mål, och prioritera din hälsa. Att vara smal är inte alltid detsamma som att må bra eller vara hälsosam. En överviktig person med god kondition löper exempelvis mindre risk att utveckla typ-2 diabetes eller att dö i en hjärtinfarkt än en normalviktig person med dålig kondition.

Att gå ner vikt är heller inte bra eller nödvändigt för alla. För människor med anorexi eller ett BMI under 18-19 kan ytterligare viktminskning vara direkt skadligt för hälsan. En viss mängd kroppsfett måste vi alla ha för att må bra. Trådsmala fotomodellskroppar är verkligen inte några bra ideal ur hälsosynpunkt och ingår snarare i en sjukt kroppsfixerad kultur, än i en intelligent och hälsosam. Därför, återigen: sträva alltid efter en balans och en kropp som mår bra, och en vardag där sund mat och frekvent motion blivit en rutin du har lätt att följa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *