Fundamenta 2

I vårt förra inlägg pekade vi ut vikten, bokstavligen, av att få ordning på kosten när du vill gå ner i vikt. Den här gången tänkte vi diskutera en annan grundpelare för effektiv viktnedång, nämligen motionen. Att röra på sittfläsket, och skapa en kropp som bränner fett istället för lagrar fett, är minst lika viktigt som att äta rätt slags kost. Och detta är, vågar vi påstå, viktminskningens två fundamenta: att äta rätt och att röra på dig. Kost och motion. Mat och träning.

Det är ingen överdrift att påstå att du kommer att gå ner i vikt snabbare om du får båda dessa fundamenta att fungera i din vardag. Anledningen att vi skriver “i din vardag” är för att många bantare gör tvärtom. De svälter sig själva under ett par dagar, och tappar visserligen i vikt under denna kort period, men så fort denna hätska, fanatiska bantningskur är över, så återkommer kilona. Många gånger går man till och med upp mer i vikt, än vad man vägde tiden före bantningskuren. Detta kallas för “jojo-effekten”, eftersom vikten går och upp ner som en jo-jo. Det många inte vet är att detta slags sätt att banta på är ytterst kontraproduktivt på lång sikt. Du har säkerhet hört uttrycket att “muskler bränner fett”.

Att ju mer muskler du har, desto mer fett bränner också din kropp i viloläge. När du “hårdbantar” och svälter dig själv så kommer din kropp att ställa in sig i svältläge, vilket innebär att den sparar på fettet och tar vikten från musklerna. Och för varje gång du bantar på detta sätt, så får du mindre och mindre muskler; vilket gör att din naturliga fettförbränning minskar med varje diet. Till slut, om du håller på att banta såhär flera gånger om året, så kommer din kropp att vara naturligt usel på att bränna fett, men väldigt flink på att ställa om till svältläge och bränna muskler. Du kan läsa mer om muskler och bränna fett här.

Ser du det idiotiska med detta? Jag hoppas det. Och jag hoppas att du bannlyser alla dylika bantningsmetoder för alla framtid!

Istället ska du satsa på att bygga en kropp som är duktig på att bränna fett både när du tränar och när du vilar. En kropp med stor andel muskler i relation till fettmängd. Nu innebär detta inte att du måste bli någon kroppbyggare. Snarare om att du ska börja motionera ett par gånger i veckan, och hitta en träningsform som passar din personlighet. Tro mig, det finns ett sätt att träna på även för dig! Påbörja denna process redan idag, och skapa goda förutsättningar för att gå ner i vikt på ett beständigt sätt.