Socialt stöd är viktigt

En nyckelfaktor till att lyckas med sin viktminskning, är att få socialt stöd. Rätt slags socialt stöd höjer motivationen och att till exempel ha en person att motionera tillsammans med kan dessutom ge den där lilla extra kicken för att gå ner i vikt. Sedan finns det omständigheter och saker i det sociala som inte går att planera eller undvika. Ibland inträffar sådant som omkullkastar dina planer. Det kan vara en förändring på jobbet, en sjukdom i familjen eller något annat som kräver uppmärksamhet och energi. Men det är också i dylika situationer som det krävs att du har ett socialt stöd för din väg mot en mer hälsosam vikt.

Ett socialt stöd måste inte innebära en person som står och skriker uppmuntrande imperativ när du tränar eller någon som drar upp dig ur sängen på morgonen och kör dig till gymmet. Lika viktigt är det med personer som du bara kan prata med, och som kan ge dig stötting och inspiration. Tänk dock på att alla relationer någonstans bygger på ömsesidighet, inga människor existerar enbart för din skull; du behöver också ge något i utbyte mot det stöd du får och undvika att bara tjata på om din strävan efter att gå ner vikt.

Något av det viktigaste sociala stödet du kan få för att gå ner i vikt är att dina nya vanor accepteras och passar in i din sociala sfär utan att du ska behöva känna dig utanför. Det kan tyckas harmlöst att få gliringar för sin nya, nyttiga kost, och att man tacker nej till starkölen, men det måste vara balans även i detta, i form av peppning. Det är viktigt att få din omgivning att förstå att din viktminskning är allvarligt menad, att det handlar om din hälsa och din kropp, och att det är ett projekt som du tar på största allvar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *