En guide till Detox

Har du hört uttrycket att detoxa sig själv? Översätter man det så heter det rätt och slätt att avgifta sig själv. Låter det knepigt? Det är inte så konstigt som du tror.

detox-drinkI våra kroppar skapas det naturligt toxiner, eller gifter. Avfall från olika kemiska processer som ständigt pågår i våra kroppar. Det mesta kommer ut när vi bajsar eller kissar. Men en viss del av alla ämnen tex som ammoniak. Trots alla miljömärkningar och att vi blir mer och mer miljömedvetna idag så får vi i oss en mängd kemiska dagligen.

Genom avgaser, rengöringsmedel, kemiska tillsatser i maten och besprutad frukt, för att inte tala om alla kemikalier som våra kläder behandlats med. Visst kissar man och vettas ut en hel del, men en viss mängd stannar i kroppen. För detta finns alltså en metod som påstås rensa ut en del av dessa gifter.

Vad ät då en detox?
Jo det handlar helt enkelt om att tänka över kost och miljövanor. För att på så vis minska intaget av gifter och rensa ut det som redan finns.
En detox pågår normalt under några dagars tid.

Fokusera på att äta rena och ekologiska produkter
Ät mycket fibrer så tarmarna får jobba extra hårt och drick mycket vatten , detta ska göra att en de av gifterna kommer ut bakvägen.
Det kan hjälpa kroppen på traven att få i sig lite extra mycket vitaminer och antioxidanter. Finns i frukt och grönsaker och grönt te är exempel på livsmedel med högt innehåll antioxidanter.

Det finns forskare som menar att alla gifter som vi får i oss genom livsmedel och luft lagras i kroppens fettceller. Det råder delade meningar men en del påstår att detta kan orsaka hormonell obalans i kroppen, vilket i sin tur kan leda till att man lättare blir sjuk och kan drabbas av näringsbrist.

Funderar du på att testa detta så är det som med alla andra dieter och metoder som påverkar kroppens näringsintag och liknande att du är frisk innan, eller inte är gravid eller ammande.

Vad resulterar en detox i?
Annat än att känslan av att vara sundare så kan man uppleva att man får bättre koncentrationsförmåga och finare hy.

Kan jag gå ner i vikt med detox?
Har du tidigare ätet ohälsosam kost så kommer du såklart att gå ner i vikt av detoxen. Ju mer fett du bär på desto mer gifter som ska bort. Men man kan ju detoxa sig själv inför en annan form av diet, som ska göra att du går ner i vikt. Tex isodieten. Iso gör att du går ner i vikt, men utan att svälta och i en lagom takt, ca 1 kg i veckan.

Att först detoxa och sedan gå på en extrem diet som flygvärdinnedieten för att gå ner i vikt snabbt är nog inget att rekommendera. Det är ju egentligen en väldigt sund tanke att äta mer ekologiskt, och att vara medveten om att vi på otaliga sätt får i oss gifter både högt och lågt.

Man behöver inte vara ute efter att gå ner i vikt eller något annat för att tänka på det och vara lite snällare mot sin kropp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *