2 argument varför fett är god shit – och en brasklapp

1. FETT ÄR GOTT
Fett har en förmåga att lyfta fram smaker i maten. Smakämnena löses upp i fettet vilket gör att smakerna framträder starkare och blommar ut i munnen. Ibland, speciellt om man går på restaurang eller tittar på matlagningsprogram på teve, kan man tro att det gäller att ha så mycket fett som möjligt i maten, men så är inte fallet. Det behövs mycket lite fett för att lyfta de andra smakerna. En liten klick räcker. Idag är det lätt att laga fantastisk mat som inte är för fet. Med bra och goda råvaror och färska kryddor kommer man långt.

2. FETT ÄR LIVSVIKTIGT
En rad funktioner i din kropp behöver fett för att fungera. Fett skyddar dina inre organ och utan fett kan kroppen inte tillgodogöra sig flera livsviktiga vitaminer. Hela 30 %, nästan en tredjedel, av de kalorier du äter var dag bör komma från fett. (Det betyder inte att en tredjedel av maten ska bestå av rent fett!)

3. KONCENTRERAD ENERGI
Fett är det näringsämne som innehåller mest energi. Jämfört med kolhydrater och protein ger fett dubbelt så många kalorier. De flesta svenskar behöver minska sin konsumtion av fett. För mycket fett är en av anledningarna till att så många svenskar är överviktiga. Medelsvensson får 34% av sitt energibehov från fett. Det låter kanske inte så mycket om rekommendationen är 30 %, men det är ett medeltal och det räcker för att vara en orsak till övervikt.

För att gå ner i vikt är det därför bra att titta på hur mycket fett du äter. Ofta räcker som sagt några mindre förändringar. Små steg kan ta dig långt. En person som till exempel dricker fem deciliter mjölk per dag kan gå ner sex och ett halvt kilo på ett år bara genom att byta från standardmjölk till lättmjölk. Det är ingen stor förändring. I en eller två veckor tycker du kanske att det smakar annorlunda, sedan är förändringen genomförd. När du så småningom smakar på standardmjölk igen, kommer du kanske till och med att tycka att den smakar för mycket fett.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *